Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Közhasznú Nonprofit Kft.

Orfű, Abaliget

tó, vendégházak, fesztiválok, cseppkőbarlang

Orfű község Baranya megyében, a Pécsi járásban, Pécstől mintegy 14 km-re észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén.

Nevezetességei

  • A legfőbb vonzereje a településnek a három mesterséges tó, név szerint az Orfűi, a Pécsi-, illetve a Herman Ottó-tó. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne.
  • A település nevezetessége még az Orfűi-tó mögött található Malommúzeum és a Vízfő-forrás, ahol tanösvény is található.
  • Az üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja.
  • Fishing on Orfű fesztivál
  • Kemencés Udvar
  • Tájház, amely kivételes néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik
  • Az Orfűi Lovasnapok, díjugrató versenyek, öttusa és a régi időket idéző vadászlovaglások emelik ki Orfűt Baranyában a lovassportok központjává, továbbá lehetőség nyílik a Mecsek egyedülálló barlangrendszerében való kalandtúrázásra. Otthon érezhetik magukat a vadászat és a kirándulás szerelmesei is.
  • Orfűn két fokozottan védett barlang található, a Mészégető-források barlangja és az Orfűi Vízfő-barlang.

Abaliget a közkedvelt kiránduló- és üdülő hely a Dél-Dunántúl régióban, Pécs környékén található. Egész évben különböző programokkal és látnivalókkal áll a látogatók rendelkezésére.

Abaligeti Cseppkőbarlang

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-gyógybarlang. A víz eróziós tevékenysége által alakított formavilága következtében a világ száz természeti csodája közé sorolták néhány évvel ezelőttig.
A folyamatos kutatások nyomán vált ismertté. Gyalogosan kényelmesen megtekinthető a 466 méteres főág és a három, nehezen járható mellékág. A barlang, az emberi szem számára láthatatlanul, ma is változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. Klímája, köszönhetően a 97 %-os páratartalmú levegőnek és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést.
A barlang utcai ruházatban látogatható. A levegő hőmérséklete egész évben 12-13 °C! Meleg felsőruházat, zárt cipő ajánlott.

Tavak

A település két nagyszerű tóval büszkélkedik melyek vizüket a barlang karszt forrásának köszönhetik. A horgásztó folyamatos hal állománytelepítéssel (ponty, amur, kárász, keszeg, harcsa, csuka) és a tó partján ételekkel és hideg italokkal várja a horgászokat.

Denevérmúzeum

Az abaligeti Denevérmúzeum 2004-ben nyílt meg és egyedülálló tematikus bemutatóhelye a denevérek kevéssé ismert és misztikusnak tűnő világának. Az eltérő élőhelyek szerint, nagyszerű kialakítással, látványosan és valósághűen mutatja be a denevéreket. Megismerjük a denevérkutatás történetét, eszközeit és ez alapján a denevérek főbb magyarországi tartózkodási helyeit és vándorlási útvonalát is.

Helytörténeti kiállítás

A kiállítás anyagát az abaligeti lakosok adományozták. A mindennapi életükkel kapcsolatos eszközöket, tárgyakat egy teremben helyezték el. A látogató képet kap arról, milyen volt egykor a konyha, milyen eszközöket tároltak a kamrában és egy szobarészletet is láthatnak. Az eszközök közül említésre méltó a több mint 200 éves madzagszövő és a terménytároló. A tárlókban helyezték el a kádármesterség szerszámait és itt találhatók azok az orvosi műszerek, melyeket a község első orvosa használt a múlt században.