Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Közhasznú Nonprofit Kft.

Dombóvár

múzeum, víztorony, belváros

Dombóvár város a Dél-Dunántúl közepén, Tolna, Baranya és Somogy megye találkozásánál, Tolna megye délnyugati csücskében helyezkedik el, déli határai mentén folyik a Kapos folyó.

Városunk és körzete kiváló természeti adottságokkal is rendelkezik, idáig nyúlik a Külső-Somogyi-dombság déli része, a város egyes területei a Kapos-völgyben fekszenek, a Szőlőhegy a zselici dombok alján helyezkedik el, és a város közelében húzódnak kelet felől a Tolnai-Hegyhát és a Völgység dombsorai.

Dombóvár közlekedése jól kapcsolódik az országos rendszerekhez. A Dél-Dunántúl kiemelt vasúti csomópontja. A Budapest-Pécs és a Budapest-Kaposvár-Gyékényes fővonalak csatlakozási, illetve elágazási pontja. A főváros két órán belül elérhető. A közúti közlekedésben a 61. számú út összeköttetést biztosít Nagykanizsán, Letenyén keresztül Horvátországba, s tovább Olaszországba, Dunaföldváron keresztül az Alföldre. Tamásinál a 65. számú főútra letérve 1 óra alatt érhető el Siófok, a Balaton. Alsóbb rendű utakon közelíthető meg Bonyhád, illetve Hőgyészen keresztül a megyeszékhely, Szekszárd.

Dombóvár határában fekvő vízi paradicsom, ahol a fogd meg és engedd vissza elv elkötelezett hívei, kedvező áron hódolhatnak szenvedélyüknek. A tó csodálatos természeti környezet szerves része. Ez nem véletlen, hiszen Természetvédelmi Területen helyezkedik el. A víz eredetileg egy völgy szakasz elárasztásával jött létre. A tó meghorgászható területe 7 ha, de ennél kicsit nagyobb kiterjedésű ha az ősnádast is figyelembe vesszük.

Látnivalók

Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény

A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény Dombóvár és térsége kultúrfejlődésére vonatkozó tárgyi és egyéb emlékeket gyűjtő, feldolgozó, rendszerező és másoknak bemutató kulturális intézmény. Egyre gazdagodó anyagából sok ismeretet szerezhetünk a városról, valamint érdekes időszaki kiállítások is színesítik az idelátogatók élményeit.

Cím: 7200 Dombóvár, Szabadság utca. 16.
Telefon: 74/465-715, 20/910-8066
Weboldal: www.dombovarosvedo.hu

A Szigeterdő a város legnagyobb parkja

A település története iránt érdeklődőket helytörténeti gyűjtemény, a Fekete István munkásságára kíváncsi látogatókat magánmúzeum várja. A Szigeterdőben található a Kossuthot és az első felelős magyar kormány valamennyi tagját ábrázoló Kossuth-szoborcsoport, amely 1952-ig a Parlament előtt állt. Az önkormányzat példás gonddal ápolja és fejleszti a szobroknak menedéket nyújtó ősparkot, amelyet különleges mikroklímája, öreg fái és rekonstruált Árpád-kori lakótornya miatt is érdemes meglátogatni.

A szoborcsoportról készült másolatot 2015. februárjában avatták fel a budapesti Kossuth téren.

Jó hír a mozogni vágyóknak, hogy 2017. március elsejével megkezdődnek a munkálatok a Szigeterdőbe tervezett 600 méteres rekortán futópálya, valamint a 1,4 méter széles térköves járda elkészítése céljából, és várhatóan május 31-ig be is fejeződnek.

„Gólyavár”

A Kapos folyó hídján áthaladva, a városhatártól délre találjuk annak – a ma már „Gólyavárként”emlegetett – középkori várnak a maradványait, amely a Dombai (Dombó) család székhelye, majd a törökök 1543. évi hadjáratáig Werbőczi Imre tulajdona volt. Az ő idejében itt vendégeskedett Tinódi Lantos Sebestyén is. Az ő emlékére emelt szobrot a város központjában, a Hunyadi téren, a Művelődési Ház előtt láthatjuk. A várban majd’ 150 évig török őrség állomásozott, kiűzésük után felrobbantották és lerombolták.

A Dombai család középkori várának romja

Dombóvár határában, a 611-es út mentén látható.

Dombóvár Város Önkormányzata 2013-ban kérte fel a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékét a vár feltárására. A terepi munkák 2014-ben kezdődtek meg egy kutatóárok megnyitásával és részleges feltárásával. Ennek eredményei alapján 2015-ben került sor az első nagyobb léptékű feltárásra a vár központi területén. A munka 2016 nyarán is folytatódott. Az eddigi eredmények alapján öt periódusa lehetett a vár építésének. Kiderült, hogy az első a 14. század végére, illetve a 15. század elejére tehető.

Dr. Habsburg Ottó park

Dr. Habsburg Ottó – városunk díszpolgára – hosszú éveken keresztül tagja volt az Európai Parlamentnek, sokat tett az Unió bővítéséért, Magyarország csatlakozásáért. A páneurópai piknik fővédnökeként elévülhetetlen érdemei vannak a német újraegyesítésben, a berlini fal lebontásában. A parkban e tevékenységéről, valamint városunkban tett látogatásairól készült fotókból készült tabló került elhelyezésre.

Hétkontinens park

A bolygónkon található földrészek jellegzetes növényeit mutatja be az a kis belvárosi park, amit közmunkások segítségével alakítottak ki.

A Hét kontinens park nevet viseli Dombóvár újonnan kialakított közterülete, amit a Föld világnapja alkalmából avattak fel. Szabó Loránd polgármester az átadón elmondta, 1991-ben a dalai láma javasolta, hogy legyen egy olyan nap minden évben, amikor a bolygónk kerül a középpontba. A dombóváriak pedig ezzel a leginkább közmunkások segítségével kialakított parkkal szeretnék felhívni a figyelmet a Föld élővilágára.

Oktató jellege is van a kertnek, az óvodásoknak és iskolásoknak kiváló helyszín lehet terepmunkákhoz, ismereteik bővítéséhez. Igaz, a parkból még egy növény hiányzik, miután az ötletgazdáknak igen nagy fejtörést okozott a jégtakaróval borított Antarktisz. Tavasszal azonban az innen származó sédbúza is megérkezik Dombóvárra, amellyel pedig már teljessé válik.

Fekete István Múzeum

A város északi részén, a Kertvárosban tekinthetjük meg a Fekete István Múzeumot, amely a XX. századi híres magyar író életútját tárja elénk.

Cím: 7200 Dombóvár, Hóvirág utca 25.
Telefon: 74/466-087, 20/421-9307

Szabadtéri műalkotások

Aki többször betér hozzánk, Dombóváron járva évről évre újabb szabadtéri műalkotásokkal találkozhat. Felújított és új szökőkutak, játszóterek teszik élhetőbbé és színesebbé a lakókörnyezetet.
Külön érdekesség Gunarasfürdőn Ambrus Sándor alkotása, a fürdő gúnárt ábrázoló szökőkút, és a Konda-vögyben található Szállásréti-tóból 20 méter magasra vízsugarakat lövellő szökőkút, amely április 15-e és október 31-e között naponta déltől sötétedésig minden egész órában 15 percig üzemel.

Szigeterdei Lakótorony

Középkori, feltárt és helyreállított lakótorony, benne:
– bélyegestégla-gyűjtemény és ipartörténeti kiállítás a bejárati szinten
– „148 nap 1848-ból” – az első felelős magyar kormány tagjait és az őket ábrázoló szoborcsoport történetét bemutató kiállítás a felső szinten

Megközelíthető a Dombóvár-alsó vasútállomásnál, a Földvár utca felől.
Nyitva tartás: előzetes bejelentés alapján bármikor látogatható. Bejelentkezés a 74/465-715-ös vagy a 30/610-6848-as telefonszámon.

Vasúttörténeti Gyűjtemény

Látnivalóiról és nyitva tartásáról a múzeum telefonos
vagy online elérhetőségein kérhető információ.

Cím: 7200 Dombóvár, Földvár utca 35.
(A nagyállomásnál lévő óvóhely épülete)
Telefon: 74/465-715, 20/910-8066